Žemľovka, pri ktorej sa budete zalizovať. Ako ju priviesť k dokonalosti?

Zdieľať
žemľovka
Žemľovka, pri ktorej sa budete zalizovať. Ako ju priviesť k dokonalosti? Foto: depositphotos.com

Žemľovka, obľúbený aj kontroverzný pokrm, má svojich fanúšikov aj odporcov. S dobrým receptom a kvalitnými surovinami sa však môže zmeniť z postrachu školských jedální na luxusnú pochúťku. Žemľovka predstavuje skvelý spôsob, ako zužitkovať staršie pečivo a zamedziť plytvaniu potravinami. V tomto článku sa dozviete, ako si pripraviť žemľovku, ktorá očarí každého.

Žemľovka: Obľúbený dezert s novým nádychom

Žemľovka je jedlom, ktoré rezonuje so súčasnými trendmi v kuchyni. Je to vynikajúci spôsob, ako využiť staršie pečivo a premeniť ho na niečo chutné a výživné. Tento pokrm, často nazývaný aj puding chudobných, si získava srdcia ľudí svojou jednoduchosťou a možnosťou variácií.

Pečivo ako základ

Základná verzia žemľovky sa pripravuje z klasických rožkov, žemlí alebo veky. Počas sviatkov, ako sú Vianoce a Veľká noc, môžete využiť zvyšky vianočky alebo mazanca. Ak máte doma staršie pečivo ako bagety, briošky, či sladké lúpačky, všetky sa hodia na prípravu tohto pokrmu. Pre zdravšiu alternatívu môžete použiť celozrnné alebo bezlepkové pečivo.

Mlieko alebo smotana?

Pečivo sa tradične namáča do mlieka, no ak chcete žemľovke dodať luxusnejší nádych, použite smotanu alebo ich kombináciu. Tekutinu môžete osladiť klasickým alebo vanilkovým cukrom, hoci pri použití sladkého pečiva to nie je nutné. Rozšľahané žĺtky sú voliteľné, ale pridávajú jemnú chuť a krémovosť.

Snehová čiapka

Niektorí ľudia považujú bielkový sneh za neoddeliteľnú súčasť žemľovky, iní ho nepoužívajú vôbec. Ak chcete, aby váš dezert vyzeral esteticky a slávnostne, snehová čiapka je skvelou voľbou. Sneh z bielkov sa pridáva až na záver pečenia a necháva sa zapiecť do zlatista. Pripravte si ho tesne pred použitím, aby nespadol.

Najlepšia náplň?

Tradičná žemľovka sa pripravuje s jablkami, ktoré sa strúhajú, krájajú na plátky alebo kocky. Na ochutenie sa používa škorica a často aj hrozienka, ktoré môžete predtým namočiť do rumu pre výraznejšiu chuť. Ak vám hrozienka nechutia, skúste brusnice. Okrem jabĺk môžete použiť hrušky, slivky, jahody, čerešne, broskyne alebo marhule. Vrstva pečiva a ovocia môže byť doplnená o tvaroh rozšľahaný so žĺtkom a cukrom, ktorý pridáva chuť a zvyšuje obsah bielkovín, čo vás viac zasýti.

Jednoduchá žemlovka s jablkami, škoricou a hrozienkami

Doba prípravy: 60 minút

kus žemľovky
Žemľovka, pri ktorej sa budete zalizovať. Ako ju priviesť k dokonalosti? Foto: depositphotos.com

Ingrediencie:

  • 5 jabĺk
  • 400 g staršieho bieleho pečiva
  • 300 ml mlieka
  • 50 g hrozienok
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 20 g krupicového cukru
  • 50 g masla
  • strúhanka na vysypanie pekáčika

Príprava:

  1. Jablká olúpte, nastrúhajte nahrubo a premiešajte s jedným vreckom vanilkového cukru a škoricou.
  2. Pečivo nakrájajte na plátky a rozložte do väčšej misky. Mlieko rozmiešajte s jedným vreckom vanilkového cukru a zmes nalejte na pečivo.
  3. Rúru predhrejte na 170 ºC. Pekáčik vymažte maslom a vysypte strúhankou. Dno pokryte plátkami namočeného pečiva a potom naň navrstvite jablčnú zmes. Následne ju zakryte zvyšným pečivom. Ak máte menší pekáčik, postup zopakujte.
  4. Hornú vrstvu pečiva posypte krupicovým cukrom a trochou škorice. Rozložte na ňu plátky masla a vložte do rúry. Pečte 30-40 minút dozlatista.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané