Zdravá pochúťka z bazy čiernej. Rezeň podľa našich babičiek

Zdieľať
kosmatica
Zdravá pochúťka z bazy čiernej. Rezeň podľa našich babičiek Foto: depositphotos.com

Chcete ochutnať obľúbený recept našich babičiek, ktorý vás nebude stáť takmer nič? Vyskúšajte superlacnú pochúťku – vynikajúci rezeň z bazy čiernej. Táto delikatesa kedysi nahrádzala mäso v menej majetných rodinách a dnes je opäť obľúbená pre svoju jednoduchosť a zdravotné benefity.

Rezeň z bazy čiernej: Tradičná pochúťka našich babičiek

Chcete vyskúšať obľúbený recept našich babičiek? Pripravte si vynikajúci rezeň z bazy čiernej, ktorý je nielen superlacný, ale aj mimoriadne chutný.

Baza čierna – dar prírody

Často sa na bazu čiernu pozeráme ako na rýchlo rastúci divoký ker, ktorý rastie takmer všade. Táto rastlina je však nesmierne cenná, pretože jej listy, kvety, plody aj korene obsahujú množstvo vzácnych a zdraviu prospešných látok. Kedysi ľudia dokonca verili, že baza čierna má nadprirodzené schopnosti.

Prečo je baza čierna zdravá?

Kvety bazy čiernej obsahujú vysoké množstvo vitamínu A, B a C, ale aj ďalšie cenné látky ako kyselinu valerovú, silice, sulfáty, draselnú soľ, vápnik a užitočné slizy. Vďaka týmto látkam je baza výborná pri dýchacích a tráviacich problémoch, tlmí bolesti hlavy a zubov a pomáha znižovať horúčku. Zároveň prispieva k správnej funkcii pečene, žlčníka a močových ciest.

recept z bazy čiernej
Zdravá pochúťka z bazy čiernej. Rezeň podľa našich babičiek Foto: depositphotos.com

Prečo sa volá kosmatica?

Tento ľudový názov vznikol odvodením od slova „kosmatý“ čiže huňatý alebo chlpatý. Ak pripravíte kosmaticu správne, mala by si po vysmažení zachovať bujný, nadýchaný a „rozcuchaný“ tvar. Určite by nemala byť plochá a jednoliata.

Recept na rezeň z bazy čiernej

Pripravte si nazbierané kvety bazy čiernej, ktoré by mali byť husté a bohaté s dlhšou stopkou. V miske rozšľahajte metličkou vajcia, mlieko a soľ a postupne pridávajte hladkú múku, kým nedosiahnete hladké a husté cestíčko, ktoré kvety dokonale obalí. Chyťte kvet za stopku, ponorte ho do cestíčka a ihneď vložte do rozpáleného oleja. Keď rezeň získa zlatistú farbu, čo trvá len pár sekúnd, položte ho na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk.

Servírovanie

Hotový rezeň z bazy čiernej je vynikajúci s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Ak máte radi sladké, môžete pridať do cestíčka trochu cukru a škorice a postup prípravy je potom rovnaký.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané