Veľa ľudí robí túto chybu pri varení pohánky. Zistite, ako to robiť správne

Zdieľať
pohánka
Veľa ľudí robí túto chybu pri varení pohánky. Zistite, ako to robiť správne Foto: depositphotos.com

Mnohé gazdinky robia pri varení pohánky tú istú chybu. Naučte sa, ako ju správne pripraviť, aby bola vždy chutná a lahodná. V tomto článku nájdete tipy a triky na prípravu pohánky a inšpirácie, s čím ju kombinovať, aby ste potešili chuťové poháriky celej rodiny.

Ako správne variť pohánku

Som veľkou fanúšičkou kaší a pohánková je moja najobľúbenejšia. Hlavné je správne prebrať, umyť a uvariť pohánku. Kombinácia pohánky s rôznymi prísadami nie je problém, pretože sa hodí k mnohým jedlám a zvládne ju pripraviť aj začiatočník.

Ak často premýšľate, s čím pohánku pripraviť, odporúčam uvariť ju bez soli. Takto pripravená kaša sa môže dlho uchovať v chladničke a poslúži ako skvelý základ pre sýte a chutné jedlá s pridaním zeleniny alebo mäsa. Môžete ju tiež zaliať prevareným mliekom, osladiť medom alebo cukrom a pripraviť deťom výživné raňajky.

Preferujem, keď je pohánka nadýchaná a sypká. Varím ju takto: Pohánku vložím do hrnca, mierne osolím a zalejem vodou tak, aby hladina bola o 2 cm vyššie ako pohánka. Kašu privediem do varu, potom varím na miernom ohni, kým sa všetka voda neodparí. Hotovosť kaše zistíte podľa toho, že na dne nádoby už nebude žiadna tekutina. Pri varení pohánku nemiešajte, inak sa z nej stane pravá „kaša“.

pohánka s maslom
Veľa ľudí robí túto chybu pri varení pohánky. Zistite, ako to robiť správne Foto: depositphotos.com

S čím pripraviť pohánku?

Čistá pohánková kaša málokomu chutí, preto ju vždy treba trochu vylepšiť. Maslo sa pridáva do hrnca pár minút pred dokončením alebo priamo na tanier. Čo podávať k pohánke, je už otázka osobného vkusu – môže to byť zelenina, kotleta, fašírka alebo klobása.

Pohánka sa výborne hodí k dusenému mäsu. Môže to byť bravčové, hovädzie, kuracie, králičie alebo dokonca kačacie či husacie mäso. Dusené mäso si môžete kúpiť v obchode alebo pripraviť doma. Nie je to vôbec zložité, len to zaberie trochu času. Výsledok však prekoná všetky očakávania, pretože domáce dusené mäso s pohánkou (či už s cestovinami, zemiakmi alebo iným) je neprekonateľné. Stačí položiť mäso na horúcu pohánku a dusené mäso urobí všetko za vás – roztopí sa a obohatí pohánku svojou šťavou.

K varenému pohánke môžete pridať zeleninové ragú alebo soté s aromatickými koreninami. Najlepšie je podávať ich priamo na tanier, bohato poliať kašu zvyšnou šťavou.

Pohánková kaša je veľmi chutná, ak k nej pridáte omáčku. Omáčku môžete pripraviť na báze mäsa, húb, zeleniny alebo smotany. Kašu polejte omáčkou priamo na tanieri tesne pred podávaním.

pohánka s mäsom
Veľa ľudí robí túto chybu pri varení pohánky. Zistite, ako to robiť správne Foto: www.freepik.com

Masť – ideálna príloha

Masť so škvarkami je univerzálna prísada k rôznym kašiam. Pohánku ňou môžete pokojne poliať a nemusíte sa báť. Na druhý deň, keď budete pohánku ohrievať, rozbite na panvici pár vajec, opražte ich a jedzte.

Pohánku môžete pripraviť aj s mäsom. Preferujem bravčové, pretože je mastnejšie. Keďže pohánka sa varí rýchlejšie, mäso sa odporúča opražiť na oleji do polomäkka. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a strúhanú mrkvu. Keď zelenina zhnedne, pridajte umytú pohánku. Všetko osoľte, okoreňte a premiešajte. Po premiešaní už lyžicu do hrnca nevkladajte. Obsah hrnca zalejte vodou tak, aby bola 2 cm nad povrchom. Keď pohánka začne vrieť, varte ju na miernom ohni do mäkka. Ak sa voda odparila, znamená to, že pohánka je hotová.

Kaša s mäsovou zmesou je vždy chutná a pohánka nie je výnimkou. Ak chcete pripraviť chutnú pohánku pre manžela, pridajte viac mäsa! Rovnaký tip som dala kamarátke pred desiatimi rokmi. Práve sa vydala a nevedela som, že jej manžel je vegetarián. Kamarátka ma poslúchla a pripravila všetko podľa môjho návodu. Predstavte si, ako sa jej manžel nahneval! Najmä po tom, ako mu povedala: „Ak nechceš, tak nechceš,“ a zjedla všetko sama.

Som prekvapená, keď ľudia tvrdia, že pohánku nemajú radi. Som si istá, že len nevedia, ako ju pripraviť, aby bola chutná!

Zdroj: takprosto.cc

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané