Tajomstvo dokonalých cestovín. Prečo ich pred varením namočiť do studenej vody?

Zdieľať
špagety
Tajomstvo dokonalých cestovín. Prečo ich pred varením namočiť do studenej vody? Foto: www.freepik.com

Cestoviny sú obľúbeným jedlom, ktoré pripravujeme rýchlo a jednoducho. Viete však, že môžete ušetriť čas a peniaze ich správnou prípravou? Profesionálny kuchár J. Kenji López-Alt zdieľa inovatívny spôsob varenia cestovín, ktorý vám zaručí dokonalý výsledok. Prečítajte si, prečo by ste mali pred varením cestoviny namáčať a ako tento jednoduchý trik zlepší vaše kulinárske zručnosti.

Cestoviny sú obľúbeným jedlom, ktoré všetci milujeme. Mnohí z nás ich pripravujú tak, že dajú vodu a soľ do hrnca, počkajú, kým sa začne variť, a potom pridajú špagety, kolienka alebo iné druhy cestovín. Americký kulinársky expert J. Kenji López-Alt však nedávno predstavil revolučný spôsob varenia cestovín, ktorý popiera tradičné metódy.

„Dlhé roky som tiež pripravoval cestoviny klasickým spôsobom, ale moja žena ma naučila lepší postup. Vkladá cestoviny do malého hrnca so slanou vodou a zapne horák. Počas varenia ich niekoľkokrát premieša… A je to… Výsledok je skvelý! Cestoviny sa nelepia, nie sú nedovarené a nevytvárajú lepkavú kašu. Ako je to možné?“ pýta sa odborník.

Test so skvelým výsledkom

Tepelná úprava cestovín prebieha v dvoch fázach – hydratácia a varenie. Bežne tieto procesy prebiehajú súčasne, keď obilniny nasávajú vodu, ale nemusí to tak byť vždy. Podľa experta nezáleží na teplote vody.

„Nezáleží na tom, či ich namočíte do teplej alebo studenej vody, vždy nasajú približne 75 % vody a chuťovo sú nerozoznateľné. Ale je tu jeden rozdiel. Ak uvaríte cestoviny v malom množstve vody, roztok obsahuje viac škrobu a omáčka na ne lepšie priľne,“ vysvetľuje J. Kenji López-Alt.

cestoviny s omáčkou
Tajomstvo dokonalých cestovín. Prečo ich pred varením namočiť do studenej vody? Foto: www.freepik.com

Varenie v malom hrnci

Podľa odborníka je najrýchlejší a energeticky najúspornejší spôsob varenia cestovín taký, že ich vložíte do stredného hrnca a zalejete studenou vodou. Snažte sa, aby hladina vody bola približne o centimeter vyššie nad cestovinami.

Potom nastavte horák na vysoký stupeň a varte cestoviny (za priebežného miešania) niekoľko minút. Keď sa začnú variť, znížte plameň a nechajte ich dovariť. Pozor: Každé cestoviny potrebujú rôzny čas na prípravu! Preto vždy kontrolujte údaje na obale výrobku. Keď dôjde k varu, odpočítajte minútu alebo dve od odporúčaného času!

Špeciálny tip: Minútové cestoviny

Vedeli ste, že môžete cestoviny uvariť v rekordne krátkom čase? Stačí ich namočiť do vody a nechať odstáť v chladničke. Potom ich stačí vytiahnuť a dať variť, budú hotové takmer okamžite.

„Ja to väčšinou robím tak, že špagety namočím predtým, než začnem pripravovať omáčku. Keď je omáčka hotová, dokončím zvyšok. Cestoviny sú hotové okamžite. Vyskúšajte to aj vy!“ usmieva sa J. Kenji López-Alt.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané