Recept na nezaplatenie. Ligurčekové pesto a jeho využitie v kuchyni

Zdieľať
pesto
Recept na nezaplatenie. Ligurčekové pesto a jeho využitie v kuchyni Foto: www.freepik.com

Premýšľate, čo s čerstvým ligurčekom? Vyskúšajte pripraviť úžasné ligurčekové pesto, ktoré môžete využiť v studenej aj teplej kuchyni. Ligurčekové pesto vďaka svojej výraznej chuti a vôni ponúka široké možnosti využitia pri varení. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi a vylepšite svoje jedlá touto jedinečnou ingredienciou.

Základné suroviny na ligurčekové pesto

Ligurčekové pesto je aromatickejšou alternatívou k tradičnému bazalkovému pestu. Tento recept má jedinečnú chuť a ak nedáte na ligurček dopustiť, určite si ligurčekové pesto pripravte. Čo všetko budete potrebovať?

  • 2 hrnčeky ligurčekových listov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml slnečnicového či olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 120 g slnečnicových semienok, alebo vlašských orechov (nemusí byť)

Príprava ligurčekového pesta krok za krokom

  1.  Ligurčekové listy umyte a osušte.
  2. Do mixéra dajte ligurček, cesnak, semienka či orechy a olej. Mixujte do hladka.
  3. Podľa chuti do pesta pridajte soľ a korenie.
  4. Pokiaľ sa vám zdá pesto príliš husté, môžete do neho pridať viac oleja.
pesto
Recept na nezaplatenie. Ligurčekové pesto a jeho využitie v kuchyni Foto: www.freepik.com

Hotové ligurčekové pesto plňte do uzatvárateľných pohárov. Aby vám vydržalo dlhšie, pokvapkajte ho centimetrovou vrstvou oleja. Ligurčekové pesto následne zaviečkujte a skladujte v chladničke.

Použitie ligurčekového pesta v studenej a teplej kuchyni

Ligurčekové pesto má veľmi široké uplatnenie. Hodí sa vám ako v studenej, tak aj v teplej kuchyni. Môžete ho zmiešať napríklad s hotovými cestovinami alebo gnocchi, ktoré skúste doplniť ešte o čerstvé bylinky a syr. Pre zvýraznenie chuti môžete ligurčekové pesto pridávať aj do hustých krémových polievok alebo omáčok. Skvelé je tiež pod mäso alebo do fašírok.

Ďalšie tipy na využitie ligurčekového pesta

  • Pridávajte ho do pomazánok všetkého druhu, ale aj do dipov k mäsu či rybám.
  • Chutné bude tiež na opečenom touste alebo rozpečenej bagetke, ktorú stačí doplniť napríklad o paradajky a mozzarellu.
  • Skúste ho ako prísadu do marinád na grilované mäso alebo zeleninu.
  • Ligurčekové pesto môže byť tiež skvelým základom na prípravu bylinkového masla, ktoré môžete použiť na pečené zemiaky alebo steaky.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané